Poletni dnevi kličejo po lažjih obrokih, ki jih hitro pripravimo, so nasitni in obenem privlačni na pogled. Lahko jih pripravimo samo zase, ali pa za dva, za vso družino ali povabimo še prijatelje na klepet in z njimi uživamo v zdravem obroku. Solata je lahko odlična večerja, ki jo pospremi kozarček ohlajenega lahkega roseja.
Sestavine:
• 1 večjo pločevinko tunine v lastnem soku, odcejene in razdrobljene na manjše kose
• 1 skodelico nasekljanih srčkov artičoke
• 1⁄2 skodelice nasekljanih oliv
• 2 čajni žlički limoninega sokaZa preliv vzemi:
• 1 čajna žlička suhega origana
• 1 šalotko
• 20 g skute
• 2 žlici olja Bio inca inchi
• 20 ml svežega mleka
• 20 ml kisa
• sol in črni poper
Zanimivost: Olje Bio inca inchi ni samo lahko prebavljivo, ampak je tudi najbogatejši rastlinski vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Bogato je z antioksidanti, vitaminoma A in E ter zagotavlja celicam, organom in tkivom zaščito pred prostimi radikali. Olje Bio inca inchi je blagega okusa z nežno aromo oreščkov.
Priprava:
Preliv pripraviš tako, da v električnem mešalniku drobno sesekljaš eno šalotko. Dodaš skuto, olje Bio inca inchi, sveže mleko in kis. Mešaj, dokler ne dobiš fine, gladke mase. Po potrebi postrgaš sestavine s sten posode električnega mešalnika, da se dobro premešajo. Po približno treh minutah mešanja na višji hitrosti začini s soljo in poprom po okusu in še malo premešaj. Zmešaj tuno, artičoke, olive, limonin sok, origano in preliv. Solato postrezi s paradižnikom na listih zelene solate ali krekerjih.
Nasvet
Če želiš postreči solato kasneje, nalij preliv na dno sklede in ostale sestavine naloži nanj. Tako lahko solata stoji uro ali dve, ko jo želiš postreči, pa jo samo dobro zmešaj in takoj ponudi.
Sommelier priporoča:
Ko poleti vročina popusti in se večer zlije v prijetno druženje, se prileže kozarec žlahtne kapljice. Sašo Topolšek, enolog vinske kleti Zlati grič, pravi takole:
"V poletni vročini že hrana bolj tekne, če je lahkotna in sveža. Pri vinu je podobno. Ko se ohladi, v senci ali zvečer, še posebaj, če je družba prava, prijajo sveža, sadna in lahkotna vina. Prav tako morajo biti elegantno izražene kisline, saj to daje vinu svežino, ostanek sladkorja pa je stvar okusa. V poletnem vinu ni potrebno iskati kompleksnosti in globine, vino naj ima izraženo aromatiko, ki takoj očara."
Romantičen večer lahko primerno začiniš z izborom ohlajene suhe Konjiške penine rose iz modre frankinje, katere posebnost je tudi klasična metoda fermentacije, najmanj 24 mesecev, v miru kleti Žičke kartuzije. O njeni šarmantnosti pa govori tudi priznana vinska nagrada Decanter.
Ni komentarjev:
Objavite komentar